Leuke uitjes

Op deze pagina hebben inwoners van Roerdalen een aantal van de leukste uitjes voor u op een rij gezet. Of u nu wilt wandelen, fietsen of met de kinderen op stap gaat: er is voor iedereen wat te doen in Roerdalen!

Ommetje Melick met Marcus en Livia

Tweeduizend jaar geleden, in de tijd van de Romeinen, woonden Marius en Livia in Melick. Tijdens een speelse wandeling van bijna acht kilometer door en rondom het dorp leer je over hun leven. Met allerlei spelletjes voor onderweg die leuk zijn voor jong en oud. De route begint op de hoek van de Kerkstraat en de Marijkelaan, vlakbij de kerk. Je kunt de route downloaden op https://www.ikl-limburg.nl/buitenkennis/ommetje/ommetje-melick.

Klein Geluk uit Roerdalen

Om dit uitstapje te regelen heeft niet lang geduurd.
We hebben bij Biej de Vogel een huifkar met trekker gehuurd.
Daarmee zijn we naar Het Akkertje in Lerop gereden,
Daar hadden ze net pompoencake aangesneden.
Pompoenen en kalebassen waren er in overvloed.
De verzorging en uitstraling was zeer goed.
De pompoensoep hebben we ons goed laten smaken,
we kregen ook het recept om de soep zelf te maken.
Kinderen konden kalebassen verven
en gezichten in pompoenen kerven.

We hadden bij Mans in Montfort broodjes besteld.
Die hebben we lekker opgegeten buiten in het open veld.
Samen met de salades van keurslager Baten.
We hebben niets overgelaten.

Toen zijn we verder gegaan, naar de stal waar de varkens achter glas staan.
Vanuit de zichtruimte in de boogstal keken we zo de varkens aan.
Meerdere bedrijven presenteerden zich hier.
Ook voor de kinderen was er vertier.

Kunstroom Roerdalen was er ook nog op diverse locaties.
Dat is een van de leuke jaarlijks terugkerende manifestaties.
Van kasteel naar kasteel zijn we geweest.
Koffie met vlaai beviel ons op kasteel Daelenbroeck het meest.

Daarna zijn we bij ’t Jachthoes lekker gaan eten.
Het was een dag om niet te vergeten.
 
(familie Maessen, Montfort)

Een gezellig en cultuurrijk dagje Roerdalen op de fiets

Het startpunt is bij Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch, waarna een heerlijk ontbijt een mooie fietsroute naar de “Oetsjpanning” bij de Prins Bernhardmolen te Melick volgt, voor een kopje koffie met vlaai.
Het volgende doel is bezichtiging van galerie Trividha te St. Odiliënberg waar Marleen Hansen niet alleen haar eigen werk tentoon heeft gesteld, maar ook van diverse andere kunstenaars.
Natuurlijk mag een rondleiding door de Molen van Verbeek door één van leden van de Berger Vrijwillige Molenaars niet ontbreken.
Voor de lunch zetten wij de tocht voort naar het Landal Greenpark Aerwinkel waarna wij door het Munnichsbos de tocht vervolgen voor een terrasje in ’t Reutje “Bie Tiel”. Na de versnapering op dit landelijk gelegen plekje gaan wij naar de ruïne in Montfort, waar Feder Coenen ons met passie het geschiedenisverhaal zal vertellen.
Hierna nemen wij bij de rotonde in Montfort nog een heerlijk Italiaans ijsje waarna onze tocht via Paarlo eindigt bij “De Hoeskamer” aan de grens in Vlodrop voor het diner.

(Marc & Karin Hermans, Sint Odiliënberg)

Korte, mooie wandelroute bij Vlodrop

Een leuke korte route om te wandelen, met veel natuur en zeer weinig verkeer, is het rondje Etsberg/Effelderwaldsee/Gitstap/Etsberg.
Start vanaf het pleintje op de Etsberg en loop langs de boomgaarden van fruitbedrijf Wolters over de Brögelderweg en ga vervolgens aan het einde linksaf over de Effelderweg. U komt dan bij de grensovergang. Via de grensovergang vervolgt u uw weg in Duitsland. Deze grensovergang noemt men in Vlodrop 't Menke, er zijn heel wat verhalen over te vertellen. Ga meteen linksaf het paadje in. Als u dit paadje volgt, komt u langs de Effelderwaldsee. Een prachtig beschermd natuurgebied, mooi tijdens alle seizoenen. Via de bebording kunt u kiezen voor de route die eindigt bij 'de Gitstap' waar u de Gitstappermolen kunt bewonderen. Als u geluk heeft, is de molen open en kunt u de molenaar aan het werk zien. Voor kinderen is er een prachtige speeltuin. Honger of dorst? U kunt kiezen uit twee restaurants. Loop terug naar de Etsberg via de Oude Molenweg en aan het einde hiervan rechts de Sluisweg. Vervolgens weer links en u bent terug op uw startpunt.

Met de kids op stap in Sint Odiliënberg

In Roerdalen zijn er talloze leuke activiteiten voor kinderen. Zo kunt u de kinderboerderij ‘t Brombemke in Sint Odiliënberg bezoeken. Die vindt u in ’t Sittert, een zijstraat van de Schaapsweg. Er zijn onder andere geiten, ganzen, kippen, konijnen, cavia’s en vogels. Leuk en helemaal gratis! Voor nog meer dierenpret kunt u doorlopen naar de vijver. Hiervoor slaat u, als u met uw rug richting Schaapsweg staat, de zijstraat die links achter de kinderboerij ligt, in. U volgt de weg naar links en loopt daarna rechts de (Halfersstraat) in. Aan het einde van de weg ziet u rechts een voetpad liggen. Via dit pad komt u terecht bij de vijver. Hier kunnen uw kinderen, als u wat oud brood meeneemt, de eenden voeren. Als u het bruggetje oversteekt, komt u bij een openbaar speeltuintje.