19 De Koelen van de Eeuwige Kracht

Deze waterplassen, de Turfkoelen, stralen rust en leven uit. De kuilen (‘koelen’) zijn ontstaan door het steken van turf. In moeras vormen afgestorven planten na honderden jaren dikke veenlagen. Als je die laat drogen, vormt het een zeer geschikte brandstof. De Romeinen wisten dat al. Nu zijn de plassen een paradijs voor zeldzame planten en dieren. Veenpluis staat symbool voor een vrolijk en beweeglijk leven.

Waar vind je deze geluksplek?

Deze plek ligt bij de Turfkoelen. Parkeren kan bij Kasteel Daelenbroeck. Ga daarna naar de Grootbroekweg. Ga rechtsaf en aan het einde van de weg linksaf (Broekweg). Op het einde van de Broekweg rechts. Aan de linkerkant liggen de Turfkoelen. De GPS-coördinaten van deze plek zijn: 51.15097, 6.08529.

Wandelen

Wil je je bezoek aan de geluksplek combineren met een wandeling? Dan kun je de wandelroute van dit kaartje volgen. Bekijk de detailkaart van de wandelroute Je kunt ook de volledige wandelkaart KnopenLopen downloaden.

Geocaching

Bij iedere geluksplek is ook een geluksgeocache verstopt! Een geocache is een soort ‘schat’ die met GPS kan worden gezocht. Om een geocache te zoeken, heeft u een GPS-ontvanger nodig zoals een smartphone. Zoek ook de geocache bij deze geluksplek!