Wandelroutes

Roerdalen is een paradijs voor rustzoekers met eindeloze wandelmogelijkheden. U vindt de mooiste paden en wandelwegen door een van de wandelroutes te volgen.

Op pad met Marius en Livia in Melick

Een wandeling rondom Melick met leuke, speelse opdrachten voor het hele gezin. Download de beschrijving, druk deze af en neem hem mee. Volg de route op de tekening. Lees het verhaal. Speel op de genummerde plaatsen een spel en kraak de code.

Twee dagen helemaal (Mein)weg

Deze prachtige tweedaagse NS-wandeling (Nederlandse Spoorwegen) staat garant voor een heerlijk wandelweekend over onverharde en halfverharde paden. De eerste dag wandelt u 17 kilometer, de tweede dag 17,5 kilometer. Start: NS-station Roermond. Download de wandelroute op eropuit.nl

Maas-Niederrheinpad (Streekpad 10)

Een grensoverschrijdend streekpad in Noord en Midden-Limburg en Duitsland. De route voert langs riviertjes, meertjes, broekbossen, watermolens, burchten, onbekende stadjes, indrukwekkende hoeven en kloosters, onder andere door het Nationaal Park De Meinweg en door de beekdalen van Roer, Nette en Schwalm. U kunt de wandelroute bestellen via de webwinkel van Wandelnet.nl

Routes in het Nationaal Park De Meinweg

In het Nationaal Park De Meinweg kunt u naar hartenlust wandelen. Samen met Staatsbosbeheer hebben we diverse wandelroutes uitgestippeld. Deze zijn aangegeven met gekleurde paaltjes.

  • De Rolvennenroute (wit, 4 kilometer) voert door de bossen en heide langs de Rolvennen. Start: parkeerplaats bij de spoorwegovergang in Herkenbosch of Rijstal Venhof, Venhof 2 in Herkenbosch.
  • De Paardengatroute (blauw, 5,5 kilometer) toont de grote verscheidenheid van het landschap van De Meinweg en doet ook de Rolvennen aan. Start: parkeerplaats bij de spoorwegovergang in Herkenbosch of Rijstal Venhof, Venhof 2 in Herkenbosch.
  • De Reewegroute (lichtgroen, 3,5 kilometer) overlapt gedeeltelijk met het Natuurpad (ook geschikt voor mindervaliden). Start: parkeerplaats bij de spoorwegovergang in Herkenbosch of Rijstal Venhof, Venhof 2 in Herkenbosch.
  • De Melicker Venroute (rood, 4,5 kilometer) loopt langs het Melicker Ven en het Herkenboscher Ven. Start: parkeerplaats bij de spoorwegovergang in Herkenbosch of Rijstal Venhof, Venhof 2 in Herkenbosch.
  • De Hooibaanroute (rood, 4,3 kilometer) voert door dennenbossen die ooit hout voor de mijnen leverden. Start: parkeerplaats bij de werkschuur van Staatsbosbeheer, Hooibaan 1 in Vlodrop.
  • De St. Ludwigroute (Sint) (blauw, 4,5 kilometer) toont de omgeving van het voormalige St. Ludwig College met z'n imposante klooster, weilanden, schitterende bossen en de kapel. Start: parkeerplaats bij Vlodrop-Station.
  • De Luzenkamproute (lichtblauw, 5 kilometer) voert over de stuifzandheuvels die verantwoordelijk zijn voor het sterke reliĆ«f in dit gedeelte van het Nationaal Park. Start: parkeerplaats langs de Asenrayerweg in Asenray.
  • Het Natuurpad (paarse paaltjes, 2 kilometer) verbindt Bezoekerspoort De Boshut met het nabijgelegen Nationaal Park. Langs de route staan verschillende kleurrijke opdrachten. Start:De Meinweg 2 in Herkenbosch.

Verder is er ook een grensoverschrijdende wandelkaart met wandelroutes en informatie rondom de thema's natuur en cultuur in de afzonderlijke gemeentes. De thematische routes tonen de cultuurhistorische bezienswaardigheden en het gemeenschappelijke culturele erfgoed van de Nederlands-Duitse Meinweg. De beschrijvingen van de wandelroutes zijn ook te downloaden op de site van Nationaal Park De Meinweg.

Pieterpad

Het Pieterpad, misschien wel de bekendste wandelroute van Nederland, voert u ook door de gemeente Roerdalen. Als Pieterpad-loper komt u door de dorpen Montfort, Sint Odiliƫnberg en Melick. Montfort is zelfs een etappeplaats: het dorp vormt het start- of eindpunt van een etappe. Roerdalen is dus een mooie uitvalsbasis voor deze wandelroute.

Water Wandel Wereld Routes Meinvennen en Rode Beek

In het Grenspark Maas Swalm -Nette zijn in het kader van het project Water Wandel Wereld negen Premium-Wandelroute ontwikkeld. De certificering van deze routes is verleent door het Deutsche Wanderinstitut. De criteria waar een wandelroute onder andere aan moet voldoen zijn een kwalitatief landschap, culturele aspecten, rustmogelijkheden en bewegwijzering. Twee routes lopen door Roerdalen.

Meinvennen (lengte 18,9 kilometer, profiel zwaar, duur 7 uur)

De premium wandelroute "Meinvennen" ligt ten oosten van Roermond in het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette. Deze afwisselende route leidt over bospaden, door heidelandschappen met vennen, door moerasbossen met elzen en berken en langs gagelvenen.
Karakteristiek zijn de terrasranden die in duizenden jaren zijn ontstaan door de erosie van het oerstroomdal van de Maas. Op de terrassen stromen de beide beken Rode Beek en Boschbeek, die uitmonden in de Roer. De route leidt door de bossen van de Luzekamp en door de vochtige gebieden Melickerven en Herkenbosscherven. Met zijn flora en fauna is de tocht in elk seizoen een schitterende ervaring voor natuurliefhebbers.

Rode Beek (lengte 11,5 kilometer, profiel middelzwaar, duur 4 uur)

Al op de eerste kilometers van de route, langs het Nederlandse Nationaal Park "De Meinweg", merk je hoe rijk aan afwisseling dit landschap is. Eerst loopt de route door het bos met veel verschillende boomsoorten, dan langs weilanden en houtwallen, direct het drassige natuurreservaat "De Turfkoelen" in. In vroegere tijden heeft zich hier door het turfsteken een fascinerend hoogveen ontwikkeld, dat de biotoop van zeldzame planten en de meest uiteenlopende diersoorten is geworden.
U passeert slot Daelenbroeck en langs de Roer bereikt u de Rode Beek, die door zijn hoge ijzergehalte daadwerkelijk rood gekleurd is en prachtig door het terrein slingert. Direct achter de beek ligt de romantische Effelder Waldsee die je vanuit diverse uitkijkplaatsen op weg erheen al erg mooi kunt zien liggen.

Als wandelaar merkt u dat tijdens deze wandelingen het hier overal waard is om de natuur  te observeren, te luisteren, te zien en de geuren te observeren, die typisch zijn voor deze flora en fauna. Laat u genoeg tijd om te genieten van deze wandeling.

Meer informatie over beide wandelroutes vindt u op de website van Water Wandel Wereld.

Wandelrouteplanner VVV

Wilt u uw eigen wandelroute plannen en deze meteen via uw smartphone starten? Dat kan met deze routeplanner van de VVV Midden-Limburg. U kunt de route ook printen, delen met anderen en bekijken wat er onderweg te doen is.