Fietsroutes

Als natuurliefhebber voelt u zich in Roerdalen als een vis in het water. Ontdek onze prachtige gemeente ook eens op de fiets. Via de vele fietsroutes maakt u kennis met de mooiste plekjes.

Klein Geluk in Roerdalen

De Klein Geluk in Roerdalen route leidt u door een afwisselend landschap met vele mooie uitzichten. Onderweg fietst u door dorpen waar gastvrijheid nog met de hoofdletter G wordt geschreven. De route is vanuit elk knooppunt binnen de route te starten. Vanuit Roermond kunt u via de knooppunten 83-82-81 bij knooppunt 75 op de Klein Geluk in Roerdalen route aansluiten. Als u onderweg de knooppuntenbordjes centrum volgt komt u in het centrum van de plaats. Bekijk de fietsroute langs de geluksplekken.

Culinaire smokkelroute

De culinaire smokkelroute voert u langs de historische smokkelroute. Acht ondernemers uit de gemeente Roerdalen en de Stadt Wassenberg hebben deze route ontwikkeld. U kunt uw eigen driegangenmenu samenstellen bij de acht restaurants. In Roerdalen zijn dit Landgoed Kasteel Daelenbroeck, Restaurant St. Andrews en Rijstal Venhof in Herkenbosch en het Boshotel/Restaurant de Meinweg in Vlodrop. Ook Haus Wilms in Effeld, de Dalheimer Mühle in Dalheim, de Tüssenbroicher-Mühle in Wegberg en Burg Wassenberg in Wassenberg doen mee. Bij deze restaurants kunt u ook de kaart met de route verkrijgen.

Routes in Nationaal Park De Meinweg

In Nationaal Park De Meinweg kunt u naar hartenlust fietsen. Er zijn diverse fietsroutes.

  • Vanuit Roermond maakt u een fantastische tocht door de bossen naar het Melickerven. De route staat aangegeven op kleine bordjes. U kunt een fiets huren bij het NS-station in Roermond (0475-350085) of bij fietshandel Piet Daemen, tussen de Bruggen 10 in Vlodrop (0475-401727).
  • Staatsbosbeheer heeft een fietsroute uitgezet door Nationaal Park De Meinweg en het Roerdal. Deze route geeft een goed beeld van de diversiteit van het gebied. Start: Meinweg 2, Herkenbosch. Bekijk de route op de site van Staatsbosbeheer.
  • De Meinwegroute voert u vanaf VVV-agentschap De Boshut over de verharde Meinweg door het bos naar het oude klooster St. Ludwig. Via Vlodrop-station en Rothenbach komt u weer terug bij De Boshut. De route is 15 kilometer lang.
  • De Georoute gaat niet alleen door De Meinweg maar ook door het Roerdal, dat net ten zuiden van het Nationaal Park ligt. Op moeilijke punten is de route gemarkeerd met grote Maasstenen.

Fietsroutes Heemkundevereniging

Heemkundevereniging Roerstreek biedt fietsroutes aan die langs de mooiste landschappelijke plekjes van de Roerstreek en monumenten voeren. De routes én de kaart kunnen hieronder gedownload worden. Een luxe gedrukte uitgave is te koop in het museum.

1. De Merovingers (ongeveer 37 km)
    routebeschrijving en kaart
2. De Maas (ongeveer 38 km)
    routebeschrijving en kaart
3. Everzwijn (ongeveer 42 km)
    routebeschrijving en kaart

Fiets-knooppuntensysteem

Stel uw eigen fietsroute samen via het knooppuntensysteem, een landelijk netwerk van fietspaden. Het Nederlandse netwerk sluit aan op het Duitse en Belgische netwerk, zodat u een kijkje kunt nemen aan de andere kant van de grens. De fiets-knooppuntenkaart is te verkrijgen bij VVV Roerdalen.

Fietsrouteplanner VVV

Wilt u uw eigen fietsroute plannen en deze meteen via uw smartphone starten? Dat kan met de fietsrouteplanner van Hart van Limburg (VVV). U kunt de route ook printen, delen met anderen en bekijken wat er onderweg te doen is.

Fietsroutes Grenzgeschichte(n)

Deze fietsroutes zijn een onderdeel van het project Grenzgeschichte(n). Dit project heeft betrekking op de gebeurtenissen in de grensstreek tijdens de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over de geschiedenis (Geschichte) en over de verhalen (Geschichten) uit die periode in dit grensgebied. De gemeenten Niederkrüchten, Roerdalen en Roermond willen u deze gebeurtenissen gezamenlijk vertellen en daarbij ook aandacht schenken aan het samen opkomen voor vrijheid en vrede. Er zijn 3 fietsroutes en een wandelroute ontwikkeld. Flyers van de wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de gemeenten Niederkrüchten, Roerdalen en Roermond, bij de VVV Midden-Limburg en bij het Fletcher Landhotel Bosrijk Roermond.

Deze fietsroutes voeren langs verschillende plekken waar tijdens de Tweede Wereldoorlog bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het geeft de fietser een idee van de bezetting en bevrijding van deze streek, met nadruk op de zware gevechtshandelingen en de voorbereiding daarop in de winter van 1944 en 1945.

Het project Grenzgeschichte(n) wordt mogelijk gemaakt door het INTERREG VA Programma Duitsland-Nederland en mede gefinancierd door de Europese Unie (EU).