Roerdal

De Roer is een zijrivier van de Maas, die door Nederland, België en Duitsland stroomt. Vanuit het Duitse Heinsberg stroomt de Roer naar Vlodrop, waarna hij via Herkenbosch, Sint Odiliënberg en Melick naar Roermond slingert. In Roermond mondt de Roer uit in de Maas. De Roer is ongeveer 165 km lang, waarvan 21,5 km door Nederlands grondgebied stroomt.

In het Roerdal wonen ijsvogels, bevers en bijzondere libellen. U kunt het gebied verkennen door een van de vele prachtige wandelroutes te volgen. U kunt natuurlijk ook een kanotocht maken over de Roer.

Historie

De naam Rur wordt al in 847 genoemd. Het grootste deel van het Duitse gedeelte is gekanaliseerd. Dit is met het Nederlandse gedeelte juist niet gebeurt. Hierdoor meandert hij prachtig door Roerdalen.

Flora en Fauna

De meest bijzondere bewoner van het Roerdal is waarschijnlijk de ijsvogel. Waar het aantal ijsvogels in de rest van het land sterk schommelt, broeden er elk jaar verschillende paren in de steile oeverwanden van de Roer. De Roer is een ideaal leefgebied voor de ijsvogel vanwege het stromende water en de ongestoorde leefomgeving. Het vogeltje leeft van kleine visjes en waterinsecten.

Hiernaast leeft een kolonie van de oeverzwaluw, de kleinste Europese zwaluw, aan de oevers van de Roer. Ook deze vogel is vrij schaars. Het zijn trekvogels die van april tot oktober in Nederland verblijven. Verder wonen er onder andere bevers en bijzondere libellen in het Roerdal.

Ligging

De Roer stroomt door de dorpen Vlodrop, Herkenbosch, Sint Odiliënberg en Melick.

Roerdal in beeld

Roerdaln in beeld