Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg is internationaal zeer bekend en geliefd, onder andere vanwege zijn grootte, de zeldzame planten en diersoorten, de vennen en het plateaulandschap. Ook de Luzenkamp en het Melickerven, die binnen het Nationaal Park liggen, zullen u betoveren. Het gevarieerde landschap met zijn grasweiden, akkers, bossen, vennen en heiden is een bezoek dan ook meer dan waard. Het kenmerkende plateaulandschap van De Meinweg is ontstaan door het grind en zand dat de Rijn en de Maas afzetten. Ook aardbevingen hebben bijgedragen aan het golvende karakter van het gebied. In 1990 werd De Meinweg aangewezen als natuurgebied.

Flora en Fauna

Nationaal Park De Meinweg heeft een grote rijkdom aan dieren en planten. Zo zijn er eiken-berkenbossen, broekbossen, droge en natte heide en vennen en beekdalen. Er komen bijzondere planten voor als de ronde en kleine zonnedauwen, de klokjesgentiaan, de Beenbreek en Gagel.

Ook dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit gebied. Misschien ziet u wel een wild zwijn, een adder, vossen, bunzingen, steenmarters, wezels of hermelijnen. Ook zijn er talloze soorten vogels en amfibieƫn in het gebied aanwezig. Verder is de kans groot dat u een vlinder tegenkomt. Er zijn maar liefst 50 dagvlindersoorten en 340 soorten nachtvlinders in het gebied waargenomen. Ook zijn er nergens in Nederland zoveel verschillende soorten libellen gevonden.

Ligging

Nationaal Park De Meinweg ligt in het meest oostelijke punt van Roerdalen, tussen het dorp Herkenbosch en de Duitse grens. Het is ook een onderdeel van het Grenspark Maas-Swalm-Nette.

Nationaal Park De Meinweg.

De Meinweg in beeld

De Meinweg in beeld