Landgoed Aerwinkel

De Aerwinkel ligt aan de rand van het kerkdorp Posterholt. Het meest opvallende onderdeel van dit bosgebied is Landgoed Kasteel Aerwinkel. Dit neogotische kasteel werd in 1854 ontworpen door de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. Ook ontwierp hij het omringende park. Beeldbepalend zijn de de 100 tot 150 jaar oude beuken, esdoorns en eiken. Een flink aantal bomen staat zelfs op de monumentenlijst. De charmante bospaadjes leiden u door het gebied, dat is opengesteld voor het publiek.

Historie

Het kasteel en de Engelse landschap tuin werden al halverwege de 19e eeuw aangelegd. Langs het terras waarop kasteel Aerwinkel is gebouwd, is een oude Roermeander prominent aanwezig.

Flora en Fauna

Dieren die u kunt aantreffen op Landgoed Aerwinkel, zijn de eekhoorn, de nijlgans, diverse eenden en talloze vogels. Een gedeelte van het bosgebied is aangewezen als vogelreservaat. Natuurliefhebbers kunnen verder genieten van monumentale oude beuken, esdoorns en eiken. In het lagere drassige gebied is nog een oud broekbos aanwezig dat in het najaar en in de winter moeilijk of niet begaanbaar is. Aan het water vindt u onder andere waterlelies. De tuin van Kasteel Aerwinkel is onderdeel van het netwerk European Garden Heritage en heeft behalve een leuke kruidentuin een groot aantal bijzondere bomen en heesters.

Ligging

Het gebied ligt tussen het dorp Posterholt en het buurtschap ’t Reutje.

Landgoed Aerwinkel.

Aerwinkel in beeld

Aerwinkel in beeld